За международния празник на музеите

Go down

За международния празник на музеите

Писане by elana on Сря Май 16, 2012 11:51 am
За международния празник на музеитeПрез далечната 1977 г. в Москва на XI- та генерална конференция на Международния съвет на музеите се взема решение 18 май да бъде обявен за Международен ден на музеите. Този празник е ден за признание към всички музейни специалисти, за техния професионализъм и ентусиазъм в изучаването , съхраняването, опазването и популяризирането на културно- историческото наследство. На следващата година започва неговото повсеместно честване чрез обявяване на дни на отворените врати в музеите, организиране на различни концерти , представления, изложби , обсъждания и др.
Тази година общността на музеите ще отпразнува 35-годишнината на това събитие и повече от 30,000 музеи в около 100 държави ще проведат специални дейности по този повод на 19 май.Темата на Международния ден на музеите 2012 е "Музеите в един променящ се свят. Нови предизвикателства, нови вдъхновения " и приканва музеите и техните посетители да се замислят за ролята на музеите в нашето общество в ерата на многобройните промени.
По идея на Франция от 2005 г. се празнува и Нощта на музеите, като инициативата е под патронажа на Съвета на Европа, а през 2009 г. и ЮНЕСКО признава международното и значение.
Исторически музей- град Чипровци кани жителите на Северозапада да станат съпричастни към инициативата, като посетят музея безплатно на 19 май , а от 20.30 ч. могат да станат свидетели на тържествения концерт с местни и гостуващи изпълнители:„Пъстренец Junior” към ОМД- град Монтана, певческа група ”Смуглянка” към читалището в град Лом, фолклорна група от град Чипровци и интересни изложби. Музеят на празника ще бъде отворен за посещение до полунощ, а в останалите дни работи от 8 -12 ч / 13 – 17 (събота и неделя от 9 до 17 часа без прекъсване).
Честит празник на музейните колегии в Северозапада и цяла България!


avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите