Туристически маршрут Чипровци, Белоградчик, Калафат, Крайова и Видин е част от международния проект Видин-Долж.

Go down

Туристически маршрут Чипровци, Белоградчик, Калафат, Крайова и Видин е част от международния проект Видин-Долж.

Писане by tcvetelinka on Пет Юли 29, 2011 8:58 pm

Международен проект предвижда устойчиво развитие на туризма от българска и румънската страни на река Дунав. Пилотният проект е между Видин и Долж, каза за Радио “Фокус”- Видин Георги Табаков, председател на Българския икономически форум, един от партньорите по проекта.

Водещ координатор на проекта е Министерството на регионалното развитие на Румъния. В представянето на традиционните си занаяти участват 7 страни по поречието на река Дунав и 16 организации.

Съвместно с румънските си колеги са правени проучвания на занаятите в област Видин и румънската област Долж, с помощта на Регионалната занаятчийска камара-Видин е направен анализ на състоянието на занаятчийството. „Във Видин прави впечатление, че художествено творчески занаяти като грънчарството са на изчезване. При грънчарството има само един останал майстор в село Арчар, който е на 80 години. Регистрираните майстори на дърворезбите са 14, иконопис има един регистриран, при занаята каменоделство са четирима, художествено плетива са петима майстори.Масово се занимават с производство на накити”, поясни Табаков.

Известни с тъкаческата школа са в Чипровци, има едни майстор, който изработва кукли, и един майстор ковач. Занаятите, обслужващи населението са часовникарство и ключарство. „В някои населени места на Видинска област народните и художествени занаяти вече почти не се предават на следващото поколение. Необходимо е панаирите и изложенията да се правят по по-атрактивен начин и да показват богатството от занаяти в даден регион”, каза още председателят на Български икономически форум.

По проекта е изработен туристически маршрут, който е 5-дневен- Чипровци, Белоградчик, Калафат, Крайова и Видин. Предвидени са посещения на водещите туристиески обекти, на пещера „Магурата“, както и дегустация на вина от двете изби-тази в белоградчишкото село Боровица и в монтанското село Георги Дамяново. По време на обиколките се предвиждат посещения на различни занаятчии от Долж и Видин.

От област Долж характерните занаяти са изработката на музикални инструменти-окарина, както и изработка на изделия от слама и камък.
Като част от проекта са изработени и 2000 справочника на аглийски език с информация за занаятите и туристическите забележителности в двете области, котио ще бъдат разпространени на посолства, партньори на Български икономически форум и туристически агенции за популяризиране на туризма, допълни Табаков.

Интересен елемент от справочника е частта, наречена речник на ракията, която обяснява как в България има повече от 10 вида ракия. Тази, направена от сливи се нарича сливовица, от гроздето ракията се казва гроздова, гроздовица, мускатова, дори грозданка. Разказва се и историята на производството на ракия в страната, която по исторически данни започва от XIV век.
В книгата туристите могат да открият нужната им информация с карта на двете област Должи и Видин, както и информация за по-известните занаятчии от двата региона.

Ани ЦЕКОВА


http://portal.e-vidin.com/?p=17485


Похвално, дано да видим и ние тази брошура...

http://bnt.bg/bg/news/view/57502/sreshta_na_tradicionnite_zanajati_ot_bylgarija_i_rumynija_kraj_zamyka_baba_vida

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Туристически маршрут Чипровци, Белоградчик, Калафат, Крайова и Видин е част от международния проект Видин-Долж.

Писане by elana on Съб Юли 30, 2011 9:46 am

Ще ти изпратя една брошура. Съжалявам, че не мога да пусна тук във форума части от нея, за да я видят всички.
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите