Анюта Каменова: Наложително е да започнат нови археологически проучвания в Чипровци 06 юли 2011 | 12:04 | Агенция "Фокус"

Go down

Анюта Каменова: Наложително е да започнат нови археологически проучвания в Чипровци 06 юли 2011 | 12:04 | Агенция "Фокус"

Писане by tcvetelinka on Сря Юли 06, 2011 1:29 pm

Чипровци. В община Чипровци са декларирани и обявени 59 недвижими паметници по наследство, от които 14 са археологически, свързани с тракийското, римското и късно средновековното наследство. От тези паметници 12 са архитектурно-строителни, включително и къщи от традиционната жилищна архитектура, архитектурно-исторически. Това каза за радио „Фокус” - Видин директорът на музея в Чипровци Анюта Каменова-Борин. Десет от паметниците са етнографски, девет са исторически, седем са художествени паметници на културата - църкви и иконостаси. Археологическите паметници са с многовековна история, известни са обекти и от римската епоха и Средновековието, има и открити 25 тракийски крепости. Тези крепости образуват Тракийската Северозападна крепостна отбранителна система. "За съжалените те са заснети само геодезически, не са правени археологически проучвания, иманярите ги нападат непрекъснато. Случайните находки при тези иманярски набези не дават светлина върху историята на обектите и е наложително едно сериозно проучване, за което дори сме закъснели заради многото унищожени ценности", подчерта директорът на музея.
В региона има два римски моста в село Железна и Мартиново. До сега в общината са проучени археологически два големи обекта. Единият обект е Католически манастирски комплекс, намиращ се на историческия хълм в Чипровци, като проучванията там са правени между 1980 и 1988 г. Тогава са открити много ценности, свързани с католическото минало на града. Открити са накити, копчета, одежди, които се намират в музея в града.
Анюта Каменова разказа, че преди година са започнали разкопки на късносредновековната църква в местността "Буковец". В момента тези проучвания са спрени заради липса на средства. Иманярите обаче правят непрекъснато "посещения" на обекта и постепенно унищожават ценната находка. Има запазени стенописи, открити гробове с ценни находки, които са застрашени, смята директорът на музея. Тя разказа още, че със Средновековието е свързан още и Гушовският манастир и църквата "Св. Никола". "Има крещяща нужда от археологически проучвания на този манастир, в който е бил и софийският православен викарий и архиепископ", подчерта Анюта Каменова.
Ранната история на Чипровци не е напълно изяснена, липсват писмени сведения за по-късните периоди след Средновековието, смята директорът на музея. Това прави наложително стартирането на нови археологически проучвания на града и съседните селища.
Ани ЦЕКОВА
http://www.focus-news.net/?id=n1542812

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите