Интервю с кмета на Община Чипровци-Захарин Замфиров в Строителство имоти

Go down

Интервю с кмета на Община Чипровци-Захарин Замфиров в Строителство имоти

Писане by tcvetelinka on Пон Апр 18, 2011 10:48 am

http://stroitelstvoimoti.com/index.php?lang_id=1&prm=news&rub_id=17&news_id=12644&page=- Г-н Замфиров, кметовете сега отчитат извършеното през мандата си. Критерий за добра работа става изпълнението на инфраструктурни проекти. Какви бяха реализирани в Чипровци?

- Когато ме избраха за кмет през 2007 г., не сварих нито един проект в изпълнение или в готовност за това. С моя екип започнахме отначало. Разработихме и представихме за одобрение няколко проекта -
инфраструктурни и социални. Тези, които вече завършихме и които в момента изпълняваме, са на обща стойност 18 млн. лв. Но имаме и разработени и чакаме отваряне на нови мерки по оперативните програми, за да ги представим. Тяхната стойност е 26 млн. лв. Имаме голям проект за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа и на довеждащия водопровод, изграждане на канализация, строителство на пречиствателна станция за отпадни води с капацитет 3000 жители. Ще кандидатстваме по още неотворената мярка за селища с население от 2 до 10 хиляди души.

- Общината се „прочу“ с получени, но върнати след това средства за изграждане на път между Чипровци и Копиловци. Как се стигна до това?

- Това е станало при моите предшественици. Били са отпуснати средства за изграждане на планински път между Чипровци и село Копиловци. Дължината му е само 6.5 км, но той създава нова връзка между двете селища. При това е панорамен път, може да се използва за целите на туризма. Ако го имаше, децата от село Копиловци нямаше да бъдат превозвани до училището в село Георги Дамяново, а до Чипровци. Пътуването им щеше да трае само 10 минути. Но общинските съветници са решили да не се изгражда този път, а да се обновят улици. Смяна на предназначението на средства обаче не се допуска. И парите са били върнати обратно.

- Докъде сте стигнали с проекта за укрепване на свлачището в Чипровци?

- За този проект дълги години не са били осигурявани средства. А той е много важен, защото свлачището се активизира при всеки по-силен дъжд. Намира се на склона вляво при влизане в града. Засяга една четвърт от територията на Чипровци. Дължината му е над 1 км, дълбочината на приплъзването - 25 м. Като завалят дъждове, само за месец земята се свлича с 60 см. Измерваме движението му по мястото на електрическите стълбове. Едва през миналата година от МРРБ ни отпуснаха
60 000 лв. за проектиране. Обявихме обществената поръчка, спечели една фирма, но друга обжалва. Сега чакаме решение на съда и работата по свлачището фактически спря. Щом проектът е готов, ще кандидатстваме за средства и се надявам да ги получим от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

- Чипровци може да спечели европейски средства чрез Програмата за развитие на селските райони. Използвате ли тази възможност?

- Разбира се. Имаме представен проект, който е в последен етап на одобрение. Той предвижда подмяна на водопроводната мрежа в селата Превала, Железна, Мартиново и Горна Ковачица. В момента изпълняваме голям проект за изграждане на спортен комплекс. Той включва рехабилитация на стадиона, изграждане на два басейна - единият за деца, многофункционално игрище, сгради за тренировки и обучения на спортисти. Вече сме маркирали трасета за планинско колоездене и от две години при нас се провеждат такива състезания. Но искаме да си построим база, която да привлича за лагери и подготовка състезатели и отбори от различни спортове. Чипровци има прекрасни природни условия и ние искаме да ги използваме, освен за развитието на туризъм, и за спортни нужди.

- Разбра се, че общината има идеен проект за превръщане на града в зимен ски център. Работите ли по него?

- Чипровци има прекрасни дадености за това. Не става въпрос за строеж на голям комплекс, а за малък, но удобен и предпочитан не само зимен, а и целогодишен спортен комплекс. Ние имаме почти готови писти за спускания. Имаме и много къщи за гости, така че не е нужно да се строят хотели и заведения. Но Чипровци има един голям проблем -
утвърдена невярна карта на имотите. Нищо не може да се предприеме, защото по тази карта на мястото, на което трябва да има строеж например, има несъществуващ имот. Всичко в нея е тотално объркано. Била е изготвена набързо, за възстановяване на собствеността. Преписка за изработване на нова отлежава при предишните две правителства. В момента се мъчим да я придвижим при сегашното, но още не сме успели. Редът е министърът на земеделието да издаде заповед за ново заснемане на топографските елементи. След което може да се направи вярната карта.

- За изградена вече подпорна стена в село Мартиново се търси отговорност от вашия предшественик Иван Марков. За какво става въпрос?

- През 2006 г. в село Мартиново е била изградена защитна стена за предпазване на един път и на няколко къщи от разливи на река Мартиновска. Няколко години преди това е имало такива разливи, които за хората са били много страшни. Затова тогавашната комисия по бедствия и аварии е отпуснала
186 000 лв. за изграждане на предпазно съоръжение. Стена, дълга 80 метра, която да пази къщите от наводнения. Но през миналата година тя се е пропукала, водата е подкопала основите й. Хора от селото още по време на строежа са сигнализирали за лошо изпълнение. Имало е проверка, но тя не е установила нищо нередно. Фирмата изпълнител, която не е местна, е била избрана от тогавашното министерство на извънредните ситуации. Сега се оказва, че стената не е 80, а 60 метра. Изградена е некачествено. По случая е сезирана прокуратурата и е започнало разследване.

- Ще се кандидатирате ли за нов мандат?

- Още не съм обявил. Всеки човек иска да продължи нещо, което е започнал. Знам със сигурност, че на следващия екип ще му бъде много по-лесно. Защото ще свари готови проекти, които ще изпълнява. Аз трябваше да започна отначало.

http://stroitelstvoimoti.com/index.php?lang_id=1&prm=news&rub_id=17&news_id=12644&page=

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Интервю с кмета на Община Чипровци-Захарин Замфиров в Строителство имоти

Писане by mascarpone on Пон Окт 31, 2011 4:23 pm

От края на това интервю трябва да се започне.
avatar
mascarpone
редовен
редовен

Брой мнения : 82
Join date : 24.11.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите