Ветрогенератори.

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Go down

Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Нед Мар 22, 2009 1:36 pm

Предлагам в тази тема да събираме материлали за ветрогенераторите , както за вредите така и за ползите от тях.


Ето ви и пърият материл на който попаднах.

Ветрогенератори-убийциКолко е красиво на Калиакра! Обширни степи, отвесни скали, които се спускат 70 метра надолу, разбиващи се вълни и вятър - вятър, който е толкова силен, че дори не ти дава възможност да мислиш. Само гледаш морето, небето, скалите и… ветрогенераторите. Всъщност колко красиво беше на Калиакра!

Класическите сергии и ресторантът с червен надпис „Кока кола“ в скалите не дразнят толкова погледа, колкото огромните бели перки, монтирани почти край ръба на скалите. Дори нелепият соц-обелиск, посветен на легендата за 40-те български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители, може да се преглътне.

Безспорно ветрогенераторите са алтернативен и екологично чист източник на добив на енергия от вятъра. Но не можеше ли този вятърен електропарк да се разположи малко по-навътре в сушата, а не да загрозява брега тук и да седи точно на пътя на прелетните птици? Проблемът в България е, че през последните години ветроенергийните паркове се изграждат хаотично, без нужните екологични оценки. Не се взима предвид каква опасност са те за мигриращите птици, разположени по един от най-големите прелетни пътища в Европа.

Калиакра е най-добрият пример за най-неподходящото място за поставяне на ветрогенератори, обяснява биологът Ирина Матеева. Тя е отговорник по европейските политики към Българското дружество за защита на птиците. Районът на Калиакра е уникален с това, че е обитаван от много редки чучулиги, които са характерни за степните райони. В района гнездят грабливи птици като белоопашатия мишелов, бухали, вид сокол – вечерна ветрушка, който е включен в списъка на световно застрашените видове от изчезване. През цялата година това място е гъмжило от птици.
Ветрогенераторите край Калиакра, погледнати отблизо.Снимки: Иван Бакалов

При нос Калиакра брегът прави рязка чупка на запад, от Каварна продължава на югозапад и плавно приема ориентация север-юг. За мигриращите птици тази география на брега е много специфична. Много от тях следват брега като ориентир, използват въздушните течения покрай брега. Чупката при Калиакра кара птиците да сменят посоката на летене, в много от случаите те прекарват повече време там, за да могат да се ориентират за правилната посока. От друга страна, когато ветровете идват от северозапад, издухват птиците от сушата в морето. Птиците не обичат да летят над морето, ако не става въпрос за чайки или буревестници. Ако една мигрираща птица минава за 10 минути дадено разстояние, то в този район за същото разстояние отиват 45 минути, в търсене на подходящото място, от което да продължат нататък. При по-силни ветрове, птиците гледат да кацнат на сушата. Грабливите птици пък използват този район за хранене, по време на миграция. Вместо един път да мине една птица оттам, го прави три или четири пъти, което естествено увеличава риска от сблъсък с перките на ветрогенераторите. В района също така нощуват щъркели на ята от 4-5 хиляди. Когато те кацат или излитат и търсят въздушни течения, се оказва, че летят точно в обсега на генераторите и рискът да бъдат смлени е много висок.

Силният вятър на Калиакра не е преимущество за ветрогенераторите. Оказва се, че те могат да се движат оптимално при 4 до 6 метра в секунда. При по-силен вятър те трябва да спрат, защото могат да се счупят. За ветрогенераторите е важно да има постоянен, а не силен вятър.
Биоложката Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. Снимка: Личен архив

От Българското дружество за закрила на птици през 2005-а година се опитват да възпрепятстват създаването на ветроенергиен парк край Калиакра. „Имаме заведено съдебно дело, което не е приключило, казва Матеева. Съдебните дела би трябвало да спират изпълнението на такива проекти, докато не се вземе решение. В случая беше издадена заповед за предварително изпълнение на решението по ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда) и беше позволено да се построи този парк. Разрешението за ветроенергийния парк е взето на базата на една нискокачествена оценка, не бяха изпълнени елементарни изисквания на Бернската конвенция да има орнитологични проучвания, които да включват минимум три сезона на миграция. Цялата процедура там за мен лично е доста съмнителна. Дори формално има обърквания на процедурите.
Имаме подадена жалба до Европейската комисия. Непрекъснато пишем жалби, искахме от министър Чакъров да спре строителството два пъти, миналата година. Не знам защо министърът въобще не влиза в ролята си на министър на околната среда, когато става въпрос за опазване на биологичното разнообразие.“

Трудно е да се каже колко са ветроенергийните паркове в България. Усилено започна да се говори за тях през 2002-2003-та година, във връзка с поставената цел от Европейския съюз 20% от енергията във всяка страна-членка да идва от ветрогенератори. Според изчисления на специалисти това означава, че те ще избиват 2 милиона птици за една година.

През последните две години в страните от ЕС се избягва изграждането на ветроенергийни паркове на места, които са високо рискови за птици. В Германия и Испания не се допуска изграждане на ветрогенератори в територии, които са признати като международно значими за птиците. В Холандия не може всеки, както е у нас, където си поиска да си купи ветрогенератор. Там има полоси, в които могат да се поставят ветрогенератори и ако някой иска да си сложи – прави го там. Когато се слагат на по-големи разстояния, бариерният ефект, по отношение на птиците, намалява.

При монтирането на ветрогенератори у нас не се взима предвид бариерният ефект. Той се създава при подреждането на големите перки в дълга редица или в мозайка. Птиците не могат да ги заобиколят, тъй като при миграция те използват едни и същи въздушни коридори, които зависят от релефа, въздушните течения. Едрите птици, като щъркели и пеликани, за да се придвижват от Европа към Азия и Африка, използват въздушните течения – спускат се по тях и се оставят „течението да ги носи“. По този начин спестяват енергия. Имайки насреща си ветрогенератори, възможността да ги избегнат е много малка. Когато става въпрос за ята от 1000 и повече щъркели, много често това е съществен риск.

Когато видимостта е лоша, при мъгла, при бури, при лоши метеорологични условия, дори и при ясна видимост птиците не могат да ги избегнат. Доказано е и че светлините, които се поставят на ветрогенераторите за сигурността на полетите, са опасни за птиците, защото ги привличат.
Крайбрежието при Калиакра отдалеч.Снимки: Иван Бакалов

Слагането на радар върху ветрогенератора, който да го спира, когато се доближи птица, също не е решение. Преди три месеца излезе статия в Би Би Си, че ветрогенераторите имат екраниращ ефект за радарите и не могат да се улавят самолетите, което означава, че по нашите граници, по черноморското крайбрежие, от гледна точка на националната сигурност не е добре да има такива генератори с радари. Колкото до птиците, изследване показва, че дори да се постави радар, на практика няма полза от него.

Не е решение и спирането на ветрогенераторите по време на миграциите, тъй като това ще води до сериозна загуба на пари. Есенната миграция започва от август до началото на ноември, а пролетната започва от средата на март, докъм края на май, дори началото на юни, което означава, че половин година в интензивните миграционни коридори не би трябвало да работят ветрогенераторите.

Сблъсъкът с ветрогенераторите не е единственият проблем, който съществува. Самото им изграждане води до загуба на местообитание на птиците, не защото то ще бъде разрушено, а защото, когато се въртят, вятърните турбини генерират доста децибели шум. Доказано е, че гъски не се хранят в радиус около 800 метра около турбини, които са с височина 90-100 метра. Това е така наречената пасивна загуба на местообитание.

От Българското дружество за защита на птиците нямат статистика на убитите пернати от ветрогенератори. „Няма статистика, защото ние живеем в 21 век, не живеем в епохата на Галилей или Леонардо Да Винчи, когато е трябвало да се правят хиляди опити, да се повтарят едни и същи явления, за да стигне човек до определени изводи, обяснява Матеева. От началото на 80-те години е започнало първото изграждане на ветрогенератори в света. Оттогава е натрупан голям опит, който доказва, че рискът е значителен и особено за места, които се използват интензивно от птици. Проблемът на всички методики за направата на статистика досега е, че се подценява значително действителния брой жертви, който вземат ветрогенераторите. На никой инвеститор не е приятно да обяви, че в това, в което е инвестирал, води до такива проблеми. Методиките, които са прилагали не обхващат достатъчно дълъг период от време. Например за да се разбере каква част от птиците се избиват от ветрогенераторите, са правени посещения на отделни райони през две-три седмици. Но не се отчита, че хищниците, като лисици, невестулки, чакали, отнасят голяма част от избитите птици.“

Последният пример за взета жертва от ветрогенератор е Гърция. В Източните Родопи, по поречието на Арда, в района на Маджарово, е единствената колония в България от белоглави лешояди. Такава колония има в резервата Дедя от гръцка страна. Птиците от двете колонии непрекъснато летят, „ходят си на гости“. В Испания по-рано е доказано, че белоглавите лешояди са едни от най-засегнатите от ветрогенераторите птици и при тях смъртността е най-висока. От гръцка страна обаче през последните три години са построени страшно много ветрогенератори именно в този район. „Въпрос на време беше някой да се разходи и да намери избити лешояди. Нямаше нужда да се слагат ветрогенераторите там, за да се види, че ще има проблем“, допълва биологът.

За да се направи изследване за броя на убитите от ветрогенератори птици обаче трябва да има достъп до самите паркове. Повечето от тях имат сериозна охрана и влизането там е невъзможно. „Казват ни: „Кажете ни до момента колко птици в България са избити?“ Как можем да кажем – трябва да чакаме птиците да започнат да се смилат от ветрогенератори, за да кажем колко са рискови? Това е бил подходът в Америка и Западна Европа. Първо са ги наслагали, след това е установено, че има риск за птиците и е започнала демонтаж. Ние се опитваме да направим обратното – да кажем къде са рисковите места, за да се избират такива, които не са опасни за птиците. Никой няма да позволи, дори да има избити птици, да се разбере. Всякакви снимки или данни биха ни помогнали в нашата дейност. Ние не сме против ветрогенераторите. Но сме против изграждането на ветрогенератори на Калиакра и на местата от „Натура 2000“, които са важни за птиците, а това е 23% от територията на страната, като половината от тях са гори. “

Българското дружество за защита на птиците участва в обществените консултации за най-големия парк в България, който се планира в крайморска Добруджа, от 52 ветрогенератора на българската фирма „Геопауър“ и американската „AES“. Те кандидатстват за заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. „Всички наши опасения сме предоставили на нея. Правим проучвания всички тези данни, които ги имаме, да ги предоставим на съответните лица, за да се предотврати унищожаването на птиците. В момента обаче ни е нужна и повече заинтересованост от гражданите“, казва Ирина Матеева.

А дотогава… степи на Калиакра вече няма, защото там сега има ветрогенератори. Освен тези 32 перки, има планове за още 200 ветрогенератора, само на Калиакра. В Добруджа вече са дадени разрешения за монтирането на над 450 ветрогенератора. По-голямата част от тях са получили разрешения на базата на малки проекти, за два-три ветрогенератора, без да е направен ОВОС. По-големите ветроенергийни паркове минават процедури на ОВОС с много лошокачествени екологични оценки.

Допълнение към 28.10.2008 г.

Източник : http://e-vestnik.bg/4333


Последната промяна е направена от tcvetelinka на Нед Мар 22, 2009 3:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Нед Мар 22, 2009 1:38 pm

Мораториум за строителство на ветрогенератори искат природозащитници


БГНЕС

Коалицията „За да остане природа в България” твърдо подкрепя развитието на енергията от възобновяеми източници, включително на тази от вятъра, като ключова мярка в борбата с климатичните промени. Това се казва в разпространено днес становище на Коалицията.
Коалицията „За да остане природа в България” твърдо подкрепя развитието на енергията от възобновяеми източници, включително на тази от вятъра, като ключова мярка в борбата с климатичните промени. Това се казва в разпространено днес становище на Коалицията.В него, обаче, се изтъква, че развитието на енергията от възобновяеми източници трябва да избягва всякакво значително въздействие върху биоразнообразието. Коалиция „За да остане природа в България” счита, че в най-скоро трябва да се изготви Стратегическа екологична оценка (СEО) на Националната програма за развитие на възобновяемите енергийни източници, която да отговаря на всички международни стандарти; да се осъществи комплексно научно проучване на влиянието на поставените ветрогенератори върху птиците, другите животни и природните местообитания ипроучване на възможностите за въвеждане на нови технологии, нормативи и ограничения с цел да се избегне конфликта между добива на енергия от вятъра и опазването на биоразнообразието; да се разгледат различни алтернативи по отношение местоположението и технологията (напр. ветрогенератори с вертикални аеродинамични елементи на витлото), височина на мачтите, период през годината когато да не функционират, др.; да се постави мораториум върху издаването на разрешения за ветрогенератори в защитените зони от Натура 2000, докато не бъде изготвена Стратегическа екологична оценка на Националната програма за развитие на ВЕИ; заповедите за обявяване на защитените зони от Натура 2000 по Директивата за птиците да се допълнят с текста “забрана за строителството на ветрогенератори”; заповедите за обявяване на защитените зони от Натура 2000 по Директивата за местообитанията да се допълнят с текста“забрана за строителство на ветрогенератори до влизане в сила на плана за управление на зоната”. В становището на природозащитниците се изтъква:“Организациите членове на Коалиция „За да остане природа в България” сме готови да участваме в разработване на Стратегическата екологична оценка (СEA) на Националната програма за развитие на ВЕИ и да работим за създаване на ясни правила за развитие на вятърната енергетика, от което ще имат ползва както обществото, така и бизнеса. В същото време ще сме безкомпромисни да информираме български и международни институции за всички проекти, които противоречат с природозащитните норми и политики на ЕС и Конвенцията за биологичното разнообразие. В това число щеакцентираме на Директивата за екологичната отговорност приета от ЕС“.

www.zoomania.org/content/view/5911/50/+%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8&cd=34&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&lr=lang_bg" target="_blank" rel="nofollow">http://209.85.129.132/search?q=cache:WdKVlp4fW60J:www.zoomania.org/content/view/5911/50/+%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8&cd=34&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&lr=lang_bg

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Нед Мар 22, 2009 1:58 pm

След като нашият край е изваден от Натура 200, се оказва ,че според нашите закони няма проблем да се слагат ветрогенератори.

Според информацията в интернт за тях , гледам, че те са просто бизнес за пари. В Добруджа хората си продават земите с доста висока стойност заради ветрогенераторите.


С две думи всичко е пари и пак пари.

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Нед Мар 22, 2009 2:08 pm


_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Нед Мар 22, 2009 3:41 pm

Решение № 12-ОС/2009 г.

09 February 2009

На основание чл.19 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (ДВ, бр.73/2007г.), МОСВ съобщава за издадено на 09.01.2009г. Решение № 12-ОС/2009 г. за преценяване на вероятната степен на отрицателното въздействие, с което съгласува цялостен работен проект за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Горни Лом”, общ. Чупрене и общ. Чипровци, обл. Монтана и обл. Видин, с възложител: „КАРАКАЛ КЕЙМБРИДЖ БЪЛГАРИЯ” ЕАД, гр. София.
Цялостният работен проект няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони.
Решението се намира в МОСВ, Дирекция НСЗП, отдел „Натура 2000”, като достъпът до него се осъществява по реда на Закона за достъп до обществена информация.

www.moew.government.bg/nature/permit.php%3Faction%3Dfullnews%26id%3D261+%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+2000+%D1%87%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8&cd=30&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&lr=lang_bg" target="_blank" rel="nofollow">http://209.85.129.132/search?q=cache:zT9x6m_uxGIJ:www.moew.government.bg/nature/permit.php%3Faction%3Dfullnews%26id%3D261+%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+2000+%D1%87%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8&cd=30&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&lr=lang_bg

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by eli on Пон Мар 30, 2009 12:10 pm

Вижте, какво намерих! Най-вече обърнете внимание на думите в червено. Ние не сме ли първа гранична зона? Как така ще могат да минават самолетите, без да ги виждат?
Психическото и физическото въздействие на природата не е ли най-важно?
Какво ще спечелим от всичко това?
Просто тук не е мястото за този парк! Ако печели някой, то със сигурност това са датчаните!!!

Вече няма Калиакра!

11.02.2008г.

29 пилона за ветрогенератори на фирма “Инос 1” вече се издигат на нос Калиакра. Строи се ден и нощ.

За нов аспект от проблемите с ветропарковете, през последните дни алармираха от The Times и ВВС. Под заглавието “Вятърните генератори – заплаха за националната сигурност”, засега се коментират данни за ветропаркове във Великобритания.

Шокиращи данни за негативните ефекти от ветроенергийните паркове публикуваха през последните дни авторитетните медии The Times и ВВС. Данните от Великобритания сочат, че ветрогенераторите “скриват” от радарите летящи над тях самолети, дори когато те са на голяма височина. Заглавията “Вятърните генератори – заплаха за националната сигурност”, са красноречиви. С пълните публикации можете да се запознаете от линковете.

На гръцки “калиакра” означава “красив край на сушата”, но за българския нос Калиакра, явно трябва да търсим ново име. Издигайки перките, фирма “Инос 1” заличи един от най-привлекателните обекти, с уникално съчетание на красив ландшафт с паметници на природното и културно наследство. Ветропаркът е в границите на зона от Натура 2000 и е само едно от близо 200 инвестиционни намерения, планирани в този важен за птиците район.

Със сигурност, оттук насетне, Калиакра ще посреща и много по-малко туристи. Изследвания в Дания са установили, че приходите от туризъм са намалели с повече от 40% в райони с ветропаркове. Най-вероятно причината е, че подобни турбини имат електромагнитни излъчвания, които влияят на психиката и здравето на човека.
Унищожаването на Калиакра е грубо нарушение на законите на България и Европейския съюз. То е непоправима щета върху природните ценности на страната ни и заплаха за биоразнообразието на редица други страни от Източна и Централна Европа. В продължение на милиони години, пролет и есен, прелетните птици от тези части на Стария континет са намирали на Калиакра място за нощувка, почивка и подходящи прелетни коридори. Истинските отговорници за поредното посегателство над природата, са българските власти. От 2004г. насам, никой, овластен от българската конституция да защитава интересите на нацията и държавата, не намери политическа воля и сили да каже “не” на очевидно и мащабно унищожение на тази част от националното ни богатство.

Не оставайте безразлични, особено ако сте вкусили от доскорошната романтика на Калиакра. Пишете до председателя на Народното събрание, министър-председателя, президента на България, особено ако не сте безразлични каква ще бъде България на вашите деца. На Калиакра се строи ден и нощ, но с граждански натиск може би ще успеем да спрем безобразието – засипете с писма – свободен текст отговорните институции!

Източник: БДЗП

http://www.bspb.org/
avatar
eli
модератор
модератор

Брой мнения : 1477
Join date : 14.05.2008
Age : 36
Местожителство : с. Железна

Вижте профила на потребителя http://sait4e.co.cc/pokaji.php?koi=prevod-ispanski

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Пон Мар 30, 2009 12:19 pm

Какво и до колко знаем ние за ветрогенераторите които ще се строят в нашия Балкан? Има ли някой, който да ни разясни?
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пон Мар 30, 2009 2:02 pm

Ами Елана , незнам дали има някой сред нас да разясни това. Трябва да е човек от общината, който да ни разясни.

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пет Апр 17, 2009 11:40 am


_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by aerian on Пет Апр 17, 2009 11:49 am

Всичкото тука е много добре,ако не ставаше дума да се съсипе бъдещ национален парк, както е в нашия случай.
avatar
aerian
заклет чипровчанин
заклет чипровчанин

Брой мнения : 176
Join date : 04.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Пет Апр 17, 2009 11:53 am

Прав си.
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by aerian on Пет Апр 17, 2009 11:58 am

Защото нанесената вреда ще е е сто пъти по-голяма от хипотетичната полза.Има нещо много странно, Всичкото това ще се строи с кредит.Този кредит ще трябва да се връща. Това според изнесеното в медиите са 180 млн. евро. При положение, че тия две наши смотани общини са си свалили гащите с по 5 % участие, кога ще видят пари от тая дивотия и ще ги инвестират в социална дейност ,май следващия век!!!
avatar
aerian
заклет чипровчанин
заклет чипровчанин

Брой мнения : 176
Join date : 04.12.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Пет Апр 17, 2009 12:13 pm

Позната история!
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by ognjan-admin on Пон Апр 20, 2009 8:26 pm

avatar
ognjan-admin
Admin
Admin

Брой мнения : 851
Join date : 17.02.2008

Вижте профила на потребителя http://chiprovec.top-board.com

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by eli on Вто Апр 28, 2009 3:02 pm

НЕ МИСЛЯ, ЧЕ НЯКОЙ ЗДРАВОМИСЛЕЩ ЧОВЕК БИ СЛОЖИЛ НА ТОЛКОВА ГОЛЯМО ПРОСТРАНСТВО В АЛПИТЕ /ПОНЕЖЕ ЧИПРОВСКА ПЛАНИНА НЕ ОТСТЪПВА НА АЛПИТЕ ПО КРАСОТА, А Е ПОВЕЧЕ!/ ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ!!!
ТУК НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ТЕСНОГРЪДИЕ!
ДОСТАТЪЧНО ХОРАТА ОТ РАЙОНА СА СИ ПАТИЛИ ОТ ПРОЕКТИ, КОИТО СА ЗА ТЯХНА СМЕТКА /КАКВО СПЕЧЕЛИХА ОТ МИНИТЕ, ОСВЕН СИЛИКОЗА?/!!!
ЕДИНСТВЕНИЯТ ШАНС НА ХОРАТА ОТ РАЙОНА Е ТУРИЗМЪТ, А С ПЕРКИТЕ ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ! ТУРИЗМЪТ НЕ СТАНЕ ЛИ, ДРУГ ШАНС НЯМАТ /С ПЕРКИТЕ НЯМА ТУРИЗЪМ, НЯМА И ПРИХОДИ!!!!!! ЩЕ ТРЯБВА ДА НАПУСНАТ КРАЯ И ДА ОТИДАТ В СОФИЯ ИЛИ ЧУЖБИНА, А ТОВА БИ БИЛО ГРЕХОТА!!!
avatar
eli
модератор
модератор

Брой мнения : 1477
Join date : 14.05.2008
Age : 36
Местожителство : с. Железна

Вижте профила на потребителя http://sait4e.co.cc/pokaji.php?koi=prevod-ispanski

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Чет Май 21, 2009 12:29 pm

За ветрогенераторите:
1) Все още не сме си изяснили какъв ток ще произвеждаме - от вятър и панели или от АЕЦ. Ако се построи новата АЕЦ, нуждите за електоенергия ще са задоволени на 200%. В този случай ветрогенераторите се превръщат не в източници, а в консуматори, защото НЕК е длъжна да изкупува тока от тях, независимо дали е необходим или не. Токът получен от вятъра е по-скъп от тока от АЕЦ, а това означава само едно - онзи който е построил перките безплатно върху държавна земя за наша сметка, ще печели на наш гръб.
2) Ветрогенераторите, срещу които се протестира, са построени незаконно. Например на Калиакра в степта имаше най-напред проект на една немска фирма. Когато се разбра, че проектът е с изфабрикуван ОВОС, немците си демонтираха техниката и си тръгнаха. На тяхно място обаче се появиха български фирми със съмнителна репутация. В резултат, последната степ е почти унищожена.

http://209.85.129.132/search?q=cache:0j2JjgFS8K8J:bgblacklist.blogspot.com/2008/02/blog-post_6179.html+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5&cd=53&hl=bg&ct=clnk&lr=lang_bg

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Чет Май 21, 2009 12:31 pm


_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Чет Май 21, 2009 12:33 pm


_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Чет Май 21, 2009 12:49 pm

Заповед № 1281 (4 юли 2008 г.) 94.497 дка в Разлог са заменени за 239.807 дка разпокъсани земи край Чупрене, Чипровци, Белоградчик и Видин.


Е това не ми еясно ама ....ич......

Защо ли са станали тези заменки...

http://bgblacklist.blogspot.com/2008/08/blog-post.html

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by bistraki on Съб Май 23, 2009 12:06 pm

доколкото подразбрах това с ветрогенераторите няма да се случи,управниците в общината са против.
avatar
bistraki
нов член
нов член

Брой мнения : 4
Join date : 25.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by КРАВАТА МИЛКА on Нед Май 24, 2009 8:21 pm

Значи най-после общинарите ни са станали по-умни от козете в Чипровци!!!
avatar
КРАВАТА МИЛКА
нов член
нов член

Брой мнения : 44
Join date : 23.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Нед Май 24, 2009 8:38 pm

Ама не всички........
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by КРАВАТА МИЛКА on Нед Май 24, 2009 8:41 pm

Е има и такива дето май са на ясла!!!
avatar
КРАВАТА МИЛКА
нов член
нов член

Брой мнения : 44
Join date : 23.04.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by aneli on Пон Май 25, 2009 12:31 am

avatar
aneli
нов член
нов член

Брой мнения : 41
Join date : 16.04.2008

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Пон Май 25, 2009 9:56 am

Чипровци горя, но не умря и това ли трябваше да му се случи?
Днес чух, че един наш съгражданин е казал, че ние няма да сме живи, когато това с ветрогенераторите стане. Какъв цинизъм!
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пон Май 25, 2009 9:59 am

Абе ние може да не сме , ама децата ни ша са........Тоя циник да се оправя да го сложат под перките на течение и да му вее цял живот...

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Пон Май 25, 2009 10:01 am

Такива като него винаги са били на завет.....
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пон Май 25, 2009 10:04 am

Хич не ги обичам такива хора , еййййййййййййй.

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Пон Май 25, 2009 10:10 am

Да ги оставим на справедливоста на Всевишния...........
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пон Май 25, 2009 11:32 am

Кой не харесва ветрогенераторите?

25 Май, 2009
Намали текста Увеличи текста
Козите на архипелага Пенгу измират и озадачени от липсата на конкретни причини, някои хвърлят вината върху ветрогенераторите, които са монтирани там

След три години обърквания и интриги, както и смъртта на 400 кози на големия архипелаг Пенгу, най-накрая мистерията е разрешена, предаде Гардиън.

Следователите разследват необяснимите смъртни случаи на животните, на ветровитата островна верига в Тайванския пролив и сега смятат, че шумът от вятърните турбини може да води до фаталния им край.

Фермер се оплакал на властите, че добитъкът му започват да измира, без видима причина след поставянето на 8 турбини.

Сега се появява тезата, че силният звук от съоръженията, който се чува ясно в тихите нощи на архипелага, може да предизвика перманентно безсъние при животните, водещо до гибелта им след известно време.

Според експертите там, оплакванията най-вероятно са основателни, защото след като шумът вреди на човешкото здраве, може и животните да са засегнати от неприятните ефекти.

Властите ще направят повече проучвания, за да могат да изключат всякакви други потенциални причини за проблема. Ако все пак се окаже, че гигантските и мощни турбини са винови, трябва да бъде оказана помощ на фермерите, за да преместят стадата си.

Това е един от малкото конкретни случаи, в които ветрогенераторите са набедени за виновни при проблеми с околната среда. Все пак и тук още нищо не е категорично доказано, така че безспорните им предимства не бива да се отхвърлят с лекота.

Автор: Елена Георгиева

http://ecomedia.bg/news/world-news/article/1230

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пон Май 25, 2009 1:06 pm

http://www.segabg.com/online/IMG/2248/0029-large.jpg

Карта на зоните подходящи за ветрогенератори в България.

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пон Май 25, 2009 1:12 pm


_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Пон Май 25, 2009 1:20 pm


Това трябва да го видите и тогава да спорите как няма да попречат ветрогенераторите на околната среда!
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пон Май 25, 2009 1:29 pm

Етапи от сроежа на едни ветрогенератор в Калиакра.
http://blog.bluelink.net/2007/09/18/kaliakra/

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Пон Май 25, 2009 3:35 pm


_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tsveti on Вто Май 26, 2009 2:08 am

Ужасно е !!!! affraid
avatar
tsveti
вие избирате
вие избирате

Брой мнения : 297
Join date : 12.03.2008
Age : 29
Местожителство : Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Вто Май 26, 2009 11:01 am

Да, наистина, пустош!
Това ли искате, хора?
avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Граф Ласло фон Пърчевич on Вто Май 26, 2009 11:45 am

Блажени са нищите духом,неинформираните и необразованите, защото тяхно е царството небесно.Но земното е на тия дето ги лъжат.
Прости им Господи, заблудите и греховете, защото незнаят какво правят!!!
avatar
Граф Ласло фон Пърчевич
чипровчанин
чипровчанин

Брой мнения : 129
Join date : 15.04.2009
Местожителство : Upper Kovachitza

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Гост on Вто Май 26, 2009 8:44 pm


Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Граф Ласло фон Пърчевич on Вто Май 26, 2009 10:53 pm

Тука май става дума за офшорна ветроцентрала драги ми смехурко!!!!
А и добре е да споделиш скандинавския език!!!
И ЩЕ Е МНОГО ДОБРЕ ДА СЕ ИНФОРМИРАШ С КАКВО В СЪЩНОСТ СЕ ЗАНИМАВА "АСЕА БРАУН БОВЕРИ" или abb!

Щото ще хвана манарата и не ноу мърси, а пълно смърсване!!!


Последната промяна е направена от Граф Ласло фон Пърчевич на Вто Май 26, 2009 11:29 pm; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
Граф Ласло фон Пърчевич
чипровчанин
чипровчанин

Брой мнения : 129
Join date : 15.04.2009
Местожителство : Upper Kovachitza

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by РОДОЛЮБ on Вто Май 26, 2009 11:23 pm

Относно ветрогенераторите:
Господа съветници, всички вие, които имате апартаменти в София, Монтана и други по-големи градове нямате право да решавате съдбата на нас, които сме с постоянен адрес ГРАД ЧИПРОВЦИ!!!!
А с това, което са ви обещали за предателството спрямо града може би се надявате да осигурите и внуци и правнуци. Но.................... не сте познали.
Вземете по един от ветрогенераторите, сложете си го вкъщи и духайте силно, ама много силно по посока АНАДОЛААААА.............
avatar
РОДОЛЮБ
нов член
нов член

Брой мнения : 1
Join date : 26.05.2009

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by elana on Сря Май 27, 2009 9:23 am

avatar
elana
потребител на месеца
потребител на месеца

Брой мнения : 4744
Join date : 01.03.2008
Age : 69
Местожителство : гр. Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Граф Ласло фон Пърчевич on Сря Май 27, 2009 9:52 am

Инвестиционно намерение за изграждане на Ветрогенераторен парк на планината Витоша ще обяви в скоро време дружеството"Витошки ветрилник"АД. Според инвестиционното намерение дружеството планира да изгради най-големия в страната ВЕП заемащ територията между Копитото и Черни връх.Паркът ще се състои от 365 ветрогенератора именувани на дните в годината. Всеки генератор ще бъде висок 110 м, а дължината на перките ще е 55 м. За построяването на парка са необходими по 2,5 дка на отделно витло или общо 912,5 дка, които дружеството се надява да получи чрез посредничеството на Столична община срещу консолидиран терен подходящ за изграждане на депо за ТБО находящ се в Община Димитровград/Цариброд/ в съседна Сърбия. За фундаментите на ветрогенераторния парк ще бъдат изляни основи всяка от 0,65 дка, това ще има изключително благоприятен ефект при условията на икономическа криза и структурната безработица в областта на строителството. Проектът ще подпогне и циментовата индустрия още повече ,че същата отдавна изрази готовност да се включи при изгарянето на брикетираните софийски отпадъци.

За предимство на проекта от дружеството"Витошки ветрилник"АД посочиха и предимството, че планината изобилства с пътища, хижи и друга инфраструктура, което от своя страна значително снижава капиталовите разходи. Друго предимство е непосредствената близост на най-големия пазар в страната,което не налага изграждането на дълги преносни трасета.
От дружеството смятат ,че украсяването на витошките върхове Голям и Малък резен,Черни връх, Скопарник и др,с подобни устройства ще повиши интереса къв София като атрактивна туристическа дестинация.

Устройствата ще могат с вълнение да бъдат наблюдавани от двора на резиденция Бояна, от гостите в кабинета на г-н Божидар Димитров и от гостите на Държавния глава.Така България ще даде ясен знак пред европейските си и световни партньори като страна застанала на челно място в борбата срещу световните климатични промени и лидер в производството на енергия от ВЕИ.
Витошкият плутон доминира изразено над околните планини и котловинни полета и ветровите условия и надморската височина са идеални за изграждане на ВЕП.
От дружеството"Витошки ветрилник"АД съобщиха и за друго свое намерение, по инициатива на собствениците на ресторант "Воденицата" в Драгалевци се предвижда изграждането на два деривационни МВЕЦа на река Боянска над и под Боянския водопад , по същия начин както на река Кашина.Има два МВЕЦа , а по средата водопад. Снимки от Боянска река ще бъдат предоставени на НИМ, където дружеството се надява да убеди опърничавия Божидар Димитров да открие нарочна експозиция за спомен от дивия период на българските реки и планини.От дружеството"Витошки ветрилник"АД съобщиха ,че имат намерение да поемат всички разходи свързани с изграждането на мемориалния парк.
В случай,че срещнат трудности с друг опърничав чишит , а именно софийският кмет, то от дружеството"Витошки ветрилник"АД се надяват след парламентарните избори да се проведат и избори за градоначалник и поста да бъде зает от досегашния кмет на Каварна, а столицата да се превърне в легендарно средище на рок-културата и енергията от ВЕИ.

Следвайки наложения в страна модел, дружеството"Витошки ветрилник"АД вече е получило Сертификат за инвеститор Първи клас, а не след дълго се надява да бъде удостоено и с орден "Стара планина с перка".
avatar
Граф Ласло фон Пърчевич
чипровчанин
чипровчанин

Брой мнения : 129
Join date : 15.04.2009
Местожителство : Upper Kovachitza

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Гост on Сря Май 27, 2009 12:26 pm

Граф Ласло фон Пърчевич написа:Тука май става дума за офшорна ветроцентрала драги ми смехурко!!!!
А и добре е да споделиш скандинавския език!!!
И ЩЕ Е МНОГО ДОБРЕ ДА СЕ ИНФОРМИРАШ С КАКВО В СЪЩНОСТ СЕ ЗАНИМАВА "АСЕА БРАУН БОВЕРИ" или abb!

Щото ще хвана манарата и не ноу мърси, а пълно смърсване!!!

Някъде да съм казал нещо за АББ или ...
ТЕМАТА ТУК Е:
"Ветрогенератори.
tcvetelinka on Нед Мар 22, 2009 11:36 am

Предлагам в тази тема да събираме материлали за ветрогенераторите , както за вредите така и за ползите от тях."

ПРОСТО ВИ ДАВАМ ПРИМЕР ЗА НАМАЛЕНИЕТЕ ЕМИСИИ СО2!!! ТВОЯТА КОЛА КОЛКО ИЗХВЪРЛЯ - 100 гр./км??? СМЕТНИ СИ САМ КОЛКО ПРАВИ ТОВА! И СЛЕД КАТО НЕ ЗНАЕШ МОЕТО МНЕНИЕ ЗА ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ В ЧИПРОВСКИЯ БАЛКАН - ПО-ДОБРЕ МЪЛЧИ!

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Граф Ласло фон Пърчевич on Сря Май 27, 2009 12:57 pm

Твоето мнение е доста поврътливо ми се струва!!!
А за АББ си прегледай публикуваната картинка.
Има си места за всичко и места, на които да се слагат подобни устройства е кощунство!!!!!!!!Чипровската планина е такова място, да се сложат подобни съоръжения е престъпление.
avatar
Граф Ласло фон Пърчевич
чипровчанин
чипровчанин

Брой мнения : 129
Join date : 15.04.2009
Местожителство : Upper Kovachitza

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Гост on Сря Май 27, 2009 4:16 pm

Може да питаш Цветвлинка какво е моето мнение за това и че събирам подписи за петицията в 3 страни! Знам много добре, че мястото им не е в Чипровския балкан! Все пак ветрогенераторите си имат и положителни страни-да не го забравяме. Хиляда автомобила са доста по-вредни за природата от колкото 1 ветрогенератор, но всички се возим, нали? Аварията в една АЕЦ може да убие милиони хора! Просто нещата си имат плюсове и минуси.

Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tcvetelinka on Съб Май 30, 2009 12:47 pm

Два ветрогенератора са издигнати на връх Васильов

Два 60-метрови ветрогенератора са издигнати на връх Васильов на надморска височина 1490 метра в Троянския балкан, съобщиха от фирмата-инвеститор "Троян енерджи".

Предстои включването им в електропреносната мрежа. Всеки един от ветрогенераторите е с мощност 1300 киловата. В проекта са вложени 3 100 000 лева, осигурени от инвеститора и чрез банков кредит, информира БТА.

По думите на Даниел Сираков от "Троян енерджи" в момента на Балканския полуостров няма ветрогенератори от този клас, които да са разположени на такава надморска височина, а в Европа те са не повече от десетина. Повече от година са били проучвани посоката и силата на вятъра на връх Васильов, преди да се пристъпи към реализирането на проекта.

Ветрогенераторите са произведени от германската фирма "Нордекс", която извършва и монтажа им с помощта на 400-тонен кран, доставен от Румъния.
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.dariknews.bg/uploads/news_images/200712/photo_medium_203748.jpg&imgrefurl=http://www.novinite.bg/latest_issue.php%3Fdday%3D03%26dmonth%3D12%26dyear%3D2007&usg=__PmHP-evXCIO0TN92uYoPTqMhr8I=&h=72&w=108&sz=4&hl=bg&start=113&sig2=B6cMWIvKoIdtzSiinyviMQ&um=1&tbnid=ilgWKCNCcmTMVM:&tbnh=57&tbnw=85&prev=/images%3Fq%3D%25D0%25B2%25D0%25B0%25D1%2581%25D0%25B8%25D0%25BB%25D1%258C%25D0%25BE%25D0%25B2%2B%25D1%2581%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25BC%25D0%25BA%25D0%25B8%26ndsp%3D18%26hl%3Dbg%26lr%3D%26rlz%3D1G1GGLQ_ENBG313%26sa%3DN%26start%3D108%26um%3D1&ei=LQAhSvKEFpCMsAaJlNDEBg

_________________
"Торлакът се навежда само тогава, когато трябва да пие вода от кладенец."
avatar
tcvetelinka
модератор
модератор

Брой мнения : 4650
Join date : 22.03.2008

Вижте профила на потребителя http://crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Гост on Съб Май 30, 2009 11:05 pm

Тези снимки са от днес. Правени са с 3D камера с която наблюдават работата на генераторите. В източна България са. Около тях животни и растителност има. На една от снимките се вижда ято щъркели.


Гост
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by tsveti on Нед Май 31, 2009 12:26 am

Просто нямам думи!
В Белоградчик от едни камани направиха световен феномен, а ние от една уникална природа ще направим пустош!!!
Заслужава ли си? Не казвам, че ветрогенераторите са неефективни, просто НЕ ИМ Е ТУК МЯСТОТО !!!
Нека не допускаме тази гавра с балкана ни!
avatar
tsveti
вие избирате
вие избирате

Брой мнения : 297
Join date : 12.03.2008
Age : 29
Местожителство : Чипровци

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Re: Ветрогенератори.

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите